Temp issues - self inflicted

JimG

Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
28
Reaction score
36
Points
13
Location
MN
Background: Just recently replaced controller and screen do to temp issues. See other posts.

Yesterday morning did the 3-2-1 method of smoking ribs. They came out perfect. Went through the shutdown procedure, cleaned the EX4 and cranked it back up for chicken wings. Although, I just went through 6 plus hours of flawless cooking performance, the SmokeFire was shut at 170 degrees and would not reach the 275 target. Decided increase target temp to 300. The temp climbed and promptly overshot by 75 degrees. Then started falling.

The reason seems to be that when I did the shutdown, I did not power the unit down. Why should I? I was planning on using it again. Decided to do another shutdown and power the unit down for 5 minutes. Cranked it back up and it worked flawlessly again. I'm sure that during my SmokeFire "troubles" that I did not in fact power down each time.

When in doubt, power it down.
 

abmet

Well-known member
SOTM Winner
Joined
Feb 11, 2020
Messages
825
Reaction score
769
Points
93
Location
Missouri
Were you shutting down just to clean it or wait to start the wings at a later time? Just curious as to why shutdown vs just raising the temp for the wings?
 
OP
J

JimG

Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
28
Reaction score
36
Points
13
Location
MN
I shut down to clean the grates and firebox. I know now to take the extra step to power down.
 

7un47im3s

New member
Joined
Aug 2, 2020
Messages
21
Reaction score
20
Points
3
Location
SoCal
Do you unplug after you power down? I do just to be on the safe side if I'm gonna fire up a new smoke session after just completing one. Probably not necessary but wth...................
 

bbqking

Well-known member
SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
417
Reaction score
668
Points
93
Location
Phoenix,Az
But still, unless your switching out pellets or waiting a while to start next cook, why shut it down at all?
 

Captainmike

Well-known member
SOTM Winner
Joined
Feb 28, 2020
Messages
123
Reaction score
262
Points
63
Location
Texas
Interesting. If I’m going to use it again after shutdown I don’t switch it off, I push the knob and start another cook, hadn’t had an issue doing that.
 
OP
J

JimG

Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
28
Reaction score
36
Points
13
Location
MN
I did not unplug, just shut down the switch.
 
OP
J

JimG

Member
Joined
Aug 10, 2020
Messages
28
Reaction score
36
Points
13
Location
MN
But still, unless your switching out pellets or waiting a while to start next cook, why shut it down at all?
Because I wanted to clean the firebox after a 6 hour cook.
 
Last edited:
Top