Smokefire software updates

jbrad889

New member
Joined
Feb 16, 2020
Messages
18
Reaction score
8
Points
3
Location
Tacoma, WA
Hey guys. Noobie here. Just received my EX6 today. Did the initial burn in/seasoning and plan to do another extended seasoning tomorrow just to get it broken in. Only got up to 570 after more than an hour. Ambient temp was probably about 39 here in Washington. Noticed the “jet engine” shooting out towards the right side as most everyone else has experienced. My issue I’m hoping to get settled is why my pit won’t connect to my WiFi network. I’ve got a mesh network throughout the house with great signal strength everywhere. My other issue issue is with the software update. The app shows the red exclamation point to update software but doesn’t seem to update after multiple attempts. Do I have the current update? Pictures attached.
 

Attachments

VELPO

Member
Joined
Feb 11, 2020
Messages
53
Reaction score
71
Points
18
Location
Simi Valley, CA
I had to shut my grill down. Unpair my grill and my phone. Then repair to get the update settled. I have an Eero mesh network.
 

Mark3rs

New member
Joined
Feb 11, 2020
Messages
3
Reaction score
6
Points
3
Location
Wisconsin
I am having the same issues with the updating. Unplugged, unpaired and tried different devices. No luck. Other message boards suggest this may be a bad control board.
 

FredSC

Active member
Joined
Feb 15, 2020
Messages
106
Reaction score
146
Points
43
Location
South Carolina
Hey guys. Noobie here. Just received my EX6 today. Did the initial burn in/seasoning and plan to do another extended seasoning tomorrow just to get it broken in. Only got up to 570 after more than an hour. Ambient temp was probably about 39 here in Washington. Noticed the “jet engine” shooting out towards the right side as most everyone else has experienced. My issue I’m hoping to get settled is why my pit won’t connect to my WiFi network. I’ve got a mesh network throughout the house with great signal strength everywhere. My other issue issue is with the software update. The app shows the red exclamation point to update software but doesn’t seem to update after multiple attempts. Do I have the current update? Pictures attached.
It's not going to show in the app, that is the app software version. It should be it doesn't. Look on your grill monitor under about, if my memory is correct, Turn down the knob until you see software version number and firmware version number. Mine are Software version juneOS 1.1 (1372) AND Firmware version 04003.
 

Rickyjk619

Member
Joined
Feb 18, 2020
Messages
70
Reaction score
48
Points
18
Location
Kentucky
I spoke to Weber support this morning and they had me send in pictures of my firmware and software versions. It’s found in the menu on the grill. My versions are the same that you listed. They also had me take pictures of the burn pot. They said they would research it and get back with. It’s frustrating but it’s Weber so I am sure they will get it squared away.
 

abmet

Well-known member
SOTM Winner
Joined
Feb 11, 2020
Messages
834
Reaction score
799
Points
93
Location
Missouri
It's not going to show in the app, that is the app software version. It should be it doesn't. Look on your grill monitor under about, if my memory is correct, Turn down the knob until you see software version number and firmware version number. Mine are Software version juneOS 1.1 (1372) AND Firmware version 04003.
That's the versions mine went to after it updated (was version 1.0 when I first powered on). You have to power off the grill and turn back on for it to complete after it finishes in the app. I continued to get a message that there was an update need and it would go to verifying then back to the screen saying it needed an update. There was an iPhone app update that came out that said was to address SmokeFire software updates. after updating my app and force closing it and restarting these message went away.
 

Rickyjk619

Member
Joined
Feb 18, 2020
Messages
70
Reaction score
48
Points
18
Location
Kentucky
Well I did a reinstall of the glow plug this evening as recommended by a good fella on line. Well I must say it worked. Took care of the issues I was having with my Smokefire. Made better contact with the glow plug and it worked perfectly. I bent the contact more and then forced the glow plug in further than originally done. It worked great. Good luck and happy smoking!!!
 
Last edited:

Mark3rs

New member
Joined
Feb 11, 2020
Messages
3
Reaction score
6
Points
3
Location
Wisconsin
I performed the hard reset (press 3 buttons and turn on/off) and that fixed my update issue.
 

UGator

Member
Joined
Jan 25, 2020
Messages
25
Reaction score
39
Points
13
Location
Johns Creek, GA
Question for those using a mesh network: Has anyone noticed that the app doesn't connect to the SF when you are on a different router? To clarify, when I am in my basement, I connect to my home network via the mesh router that is closest to me (in the basement) but the SF is connected to the same network via a different router - in this scenario, I am unable to see the current status...
 

ktskas

Member
Joined
Feb 11, 2020
Messages
41
Reaction score
66
Points
18
Location
San Antonio, TX
I have Google wifi which is a mesh and have no problems in the house.
However when I cannot connect when I leave the house.
I am trying to figure out what port(s) it is using to see if I can set up port forwarding.
 

VELPO

Member
Joined
Feb 11, 2020
Messages
53
Reaction score
71
Points
18
Location
Simi Valley, CA
Question for those using a mesh network: Has anyone noticed that the app doesn't connect to the SF when you are on a different router? To clarify, when I am in my basement, I connect to my home network via the mesh router that is closest to me (in the basement) but the SF is connected to the same network via a different router - in this scenario, I am unable to see the current status...
I have Eero and have no problems at all. Inside and outside of my house.
 

CEd4jets

Active member
Joined
Feb 14, 2020
Messages
127
Reaction score
124
Points
43
Location
So FL
I performed the hard reset (press 3 buttons and turn on/off) and that fixed my update issue.
So did you hold the thee buttons in with the grill off then turn on/off? Had not heard about this.
 

Mark3rs

New member
Joined
Feb 11, 2020
Messages
3
Reaction score
6
Points
3
Location
Wisconsin
This is what I did to fix my (non) updating issue. Credit to Reddit.

  • With the controller powered on, hold down the three buttons to the right of the main dial for steps 2-4
  • Power off the grill by toggling the power switch (do not pull the plug)
  • Power on the grill by toggling the power switch
  • Wait until the controller powers up and displays "Recovery Mode" on the screen
  • Release the three buttons
  • Launch the Weber Connect app and pair your phone. Allow any firmware update to process if necessary
 

CEd4jets

Active member
Joined
Feb 14, 2020
Messages
127
Reaction score
124
Points
43
Location
So FL
This is what I did to fix my (non) updating issue. Credit to Reddit.

  • With the controller powered on, hold down the three buttons to the right of the main dial for steps 2-4
  • Power off the grill by toggling the power switch (do not pull the plug)
  • Power on the grill by toggling the power switch
  • Wait until the controller powers up and displays "Recovery Mode" on the screen
  • Release the three buttons
  • Launch the Weber Connect app and pair your phone. Allow any firmware update to process if necessary
Thanks!
 

DanaM

Member
Joined
Feb 12, 2020
Messages
79
Reaction score
56
Points
18
Location
Cartersville, Ga
Well, I did the hard reset as described due to not being able to connect to my WiFi. My SF has gone from BAD to WORSE. The display is stuck on 'Recovery Mode'. After the reset my iPhone connected via Bluetooth and it prompted 'Please update your device to the latest software to start cooking', I pressed 'Update' and it shows 'Verifying...' and a lot of info about the Software Update could take 25 minutes, however after about 10 seconds it just goes back to the previous prompt 'Please update your device to latest software to start cooking'. I press 'Update' and it it just repeats the same thing.
I called Weber yet again (been waiting 3 days for a call back, that's why I tried the hard reset) talked to Level 1 support, told him what is going on now and he said a Specialist will have to call me back..... waiting ....waiting ....
 

abmet

Well-known member
SOTM Winner
Joined
Feb 11, 2020
Messages
834
Reaction score
799
Points
93
Location
Missouri
Well, I did the hard reset as described due to not being able to connect to my WiFi. My SF has gone from BAD to WORSE. The display is stuck on 'Recovery Mode'. After the reset my iPhone connected via Bluetooth and it prompted 'Please update your device to the latest software to start cooking', I pressed 'Update' and it shows 'Verifying...' and a lot of info about the Software Update could take 25 minutes, however after about 10 seconds it just goes back to the previous prompt 'Please update your device to latest software to start cooking'. I press 'Update' and it it just repeats the same thing.
I called Weber yet again (been waiting 3 days for a call back, that's why I tried the hard reset) talked to Level 1 support, told him what is going on now and he said a Specialist will have to call me back..... waiting ....waiting ....
Dang that sucks. Really sorry you are having these issues. Hoped the reset would help.
 

Latest Discussions

Top