Holy Cow

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
So started the SF up to do ribs. It was fine. Opened lid once up to temp, placed ribs in. 10 minutes got a temp drop. Said check owners manual, or check pellet level. Did not give error. Didn’t hear pellets dropping, so opened hopper, stirred pellets, I heared them start dropping again. Still dropped temp. Put into shut down mode. It then started pouring out white smoke like me crazy, opened lid, and it went like white smoke bezerk! So I waited till it stopped smoking and realized the pellets where blazing almost to the grill rack. Mind you it’s in shut down mode. Took out racks and all innards and the glow plug area was blazing fire, and the pellets where still dumping in, all while in shut down mode. Waiting for cool down to vacuum, see what the hack happened. I did just switch pellets and the last of the pit boss, first of Weber, was starting. Took meat off before white smoke ruined them.
 

Attachments

  • 6E686B52-28CC-4995-BF5F-56FD0900B291.jpeg
    6E686B52-28CC-4995-BF5F-56FD0900B291.jpeg
    398.2 KB · Views: 75
  • E5DFCA48-19B8-4A33-ACF0-146BE8F2838E.jpeg
    E5DFCA48-19B8-4A33-ACF0-146BE8F2838E.jpeg
    308.4 KB · Views: 75
  • 45733031-096F-4731-A0E7-400ED399CB8E.jpeg
    45733031-096F-4731-A0E7-400ED399CB8E.jpeg
    472.7 KB · Views: 75
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
The picture don’t do it justice. It was bad.
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
Well, fooey! Cleaned her up , restarted. Started and 85. Went to 95 and stopped just dropped back to 90....??
 

Bruno

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 27, 2020
Messages
1,032
Reaction score
1,861
Points
113
Location
Bay Area
So started the SF up to do ribs. It was fine. Opened lid once up to temp, placed ribs in. 10 minutes got a temp drop. Said check owners manual, or check pellet level. Did not give error. Didn’t hear pellets dropping, so opened hopper, stirred pellets, I heared them start dropping again. Still dropped temp. Put into shut down mode. It then started pouring out white smoke like me crazy, opened lid, and it went like white smoke bezerk! So I waited till it stopped smoking and realized the pellets where blazing almost to the grill rack. Mind you it’s in shut down mode. Took out racks and all innards and the glow plug area was blazing fire, and the pellets where still dumping in, all while in shut down mode. Waiting for cool down to vacuum, see what the hack happened. I did just switch pellets and the last of the pit boss, first of Weber, was starting. Took meat off before white smoke ruined them.
I had that happen once.
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
Glow plug not getting hot...sigh
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
Wierd I don’t know how to tell if it’s bad.
 
Last edited:
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
So Weber is sending me a new auger, assembly/glow plug set up. I’m not sure is that will fix the problem. Seems like a software issue...who knows. Also, they won’t send anyone out to do the replacement..,because I bought it second hand. Might call back and snivel about that. They are sending me all the other stuff for free.
 

Goneincognito

Active member
Joined
Oct 17, 2020
Messages
97
Reaction score
152
Points
33
Location
Australia
Grill
SmokeFire EX4, WSM 14.5", 22" kettle
So Weber is sending me a new auger, assembly/glow plug set up. I’m not sure is that will fix the problem. Seems like a software issue...who knows. Also, they won’t send anyone out to do the replacement..,because I bought it second hand. Might call back and snivel about that. They are sending me all the other stuff for free.
Weber are sending free replacement parts for a unit that is possibly out of warranty because you purchased it second hand and you are thinking about complaining that they aren't going to send someone out to install the parts for you??
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
Envy’s if you have a multi-meter set it to continuity and touch one prove to the tip and the other to the body. If it is bad it will read as open.
That is like talking pig Latin to me. Lol. I don’t have one, and wouldn’t have a clue where to put it or what to look for.
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
Weber are sending free replacement parts for a unit that is possibly out of warranty because you purchased it second hand and you are thinking about complaining that they aren't going to send someone out to install the parts for you
Uh....YES! It’s a Weber product that was brand new when I got it. If it was made poorly...aka vehicle recall, it shouldn’t matter. I was up front with them. Warranty is warranty,
 

Goneincognito

Active member
Joined
Oct 17, 2020
Messages
97
Reaction score
152
Points
33
Location
Australia
Grill
SmokeFire EX4, WSM 14.5", 22" kettle
Uh....YES! It’s a Weber product that was brand new when I got it. If it was made poorly...aka vehicle recall, it shouldn’t matter. I was up front with them. Warranty is warranty,
Ok.. Best of luck getting your problem fixed. There are a few videos on youtube (a harry soo one comes to mind) that will help you with the hopper swap. The manual (or BLIT) app will show you how to replace the glow plug.
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
I’m just saying...they are replacing other parts for free, with the warranty...it doesn’t make sense to do one part and not the other. I’m 47 and have muscular dystrophy. So I know, up til about 10 years I go I could have done it myself. We do what we can....
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
I do think that it’s weird the when I put it into shut down mode, it makes the sounds like it shutting off but keeps feeding pellets into the burn pot. Any thoughts on that? That seems to me there some wires crossed, or software issue. Only thing is the glow plug wasn’t working, At the end.
 

Goneincognito

Active member
Joined
Oct 17, 2020
Messages
97
Reaction score
152
Points
33
Location
Australia
Grill
SmokeFire EX4, WSM 14.5", 22" kettle
I do think that it’s weird the when I put it into shut down mode, it makes the sounds like it shutting off but keeps feeding pellets into the burn pot. Any thoughts on that? That seems to me there some wires crossed, or software issue. Only thing is the glow plug wasn’t working, At the end.
I emptied the hopper and watched the shutdown on my last cook and it fed pellets for a while then near the end the auger reversed. So what you describe seems normal (from what I have seen).

As for the glow plug, what's your burn pot look look like? Is it clogged up?
How clean is the tip of the glow plug?
Is the glow plug seated correctly and have a good connection (a hose clamp can help)?
All these things can cause issues.
 
OP
bbqking

bbqking

Well-known member
2x SOTM Winner
Joined
Mar 2, 2020
Messages
711
Reaction score
1,133
Points
93
Location
Phoenix,Az
Grill
EX6, 2, 22” kettles, and a e310 gasser
Well...wish me luck
 
Last edited:

AHoneyman

Well-known member
Joined
Apr 14, 2020
Messages
442
Reaction score
614
Points
93
Location
Dallas
It sounds like the flare ups that some of us have seen. At this point, I do not think that there is a consensus on the cause. But I am guessing software. I will posting in another thread tomorrow.
 

Dassman5

Well-known member
Joined
Jul 4, 2020
Messages
623
Reaction score
792
Points
93
Location
East Aurora, NY
Grill
Smokefire EX4; Summit 670; Bullet Smoker 22”; Q100
That is like talking pig Latin to me. Lol. I don’t have one, and wouldn’t have a clue where to put it or what to look for.
Sorry, I am just the curious type that like to know how things work, or don’t work as is the case.
 

Dassman5

Well-known member
Joined
Jul 4, 2020
Messages
623
Reaction score
792
Points
93
Location
East Aurora, NY
Grill
Smokefire EX4; Summit 670; Bullet Smoker 22”; Q100
I do think that it’s weird the when I put it into shut down mode, it makes the sounds like it shutting off but keeps feeding pellets into the burn pot. Any thoughts on that? That seems to me there some wires crossed, or software issue. Only thing is the glow plug wasn’t working, At the end.
One of the recent software/ firmware changes Weber downloaded a while ago was to go into shut-down mode by actually feeding pellets for a bit to and wait for those to burn-off prior to reversing the auger. (prior to that, the sequence began with the auger reversing). In theory, what they did should have assured a burn-off of all of the pellets and clean-out of ash in the fire-box. The flaw in their logic, of course, is that if you either have a run-away fire, or a flameout, all it does in add more pellets to the firebox.
 

Latest Discussions

Top