Auger Fire

Bluewater51

New member
Joined
Feb 19, 2020
Messages
4
Reaction score
5
Points
3
Location
AZ
Tonight I had the second auger fire as I was shutting down. Anyone else had this? Help!!
 
Last edited:

Goneincognito

Well-known member
Joined
Oct 17, 2020
Messages
245
Reaction score
284
Points
63
Location
Australia
Grill
SmokeFire EX4, WSM 14.5", 22" kettle
Given how far back you have the diffuser sitting, I'm not surprised.


1629003211951.png
 

Goneincognito

Well-known member
Joined
Oct 17, 2020
Messages
245
Reaction score
284
Points
63
Location
Australia
Grill
SmokeFire EX4, WSM 14.5", 22" kettle
It also looks like the burn pot cover isn't on. That or there is a really big gap at the front.
Either way, you need to do something about that also.
 

abmet

Well-known member
SOTM Winner
Joined
Feb 11, 2020
Messages
1,207
Reaction score
1,412
Points
113
Location
Missouri
yikes. Agree with Goneincognito, it does look like the heat shield is too far back and something definitely looks off with the fire pot cover.
 

Camshawnphil

New member
Joined
Aug 2, 2021
Messages
10
Reaction score
2
Points
3
Location
Waukesha
Grill
Ex4
If the position of heat shield is so critical why don’t they detents that position it accurately
 

Camshawnphil

New member
Joined
Aug 2, 2021
Messages
10
Reaction score
2
Points
3
Location
Waukesha
Grill
Ex4
I have no problems with auger fires, I was reading some threads and was just commenting,most of the problems I have had seems to be in the power source which Weber just replaced…we’ll see how it goes
 

Goneincognito

Well-known member
Joined
Oct 17, 2020
Messages
245
Reaction score
284
Points
63
Location
Australia
Grill
SmokeFire EX4, WSM 14.5", 22" kettle
Then it would appear that Weber don't need to do anything to make it sit accurately.
 

JpsBBQ

Well-known member
Joined
May 17, 2020
Messages
1,088
Reaction score
1,801
Points
113
Location
United States
You must work for Weber
I have a gen 1 which I intentionally don’t clean or maintain and have no issues. I had issues related to the software as was widely reported, and I replaced the auger assembly which they sent me. The issue I have with internet claims and diagnostics is you really have no idea what the circumstances are on the ground. You only know what someone tells you. Usually that info is flawed or downright inaccurate.

I absolutely love the Smokefire and I m not shy about letting people know. It’s truly a unique piece of cooking equipment.
 

Camshawnphil

New member
Joined
Aug 2, 2021
Messages
10
Reaction score
2
Points
3
Location
Waukesha
Grill
Ex4
When working properly I enjoy the smoke fire as well. You seem to know more then the techs I talk to at Weber. When I’m grilling at 600 and basically stops burning and the display continues to read 600 even though an alternative source says it’s 300 they ask me what pellets I’m using…really ? So I say I think it’s the thermocouple (which was already replaced) or the mother board. They sent me a new mother board so we’ll see what happens. All of a sudden I’m getting excessive smoke coming from hopper which I’ve never seen before..
 
Top